Oulunliikenne.fi, ohjeet ja lisätietoja

Yleistietoa palvelusta
Etusivu
Autoliikenne
Joukkoliikenne
Kävely ja pyöräily
OmaLiikenne
Muut palvelut
Mobiilipalvelu
Palautteen antaminen

Yleistietoa palvelusta

Oulunliikenne.fi on Oulun seudun liikennetietopalvelu, josta saat ajantasaista tietoa liikenteen sujuvuudesta, pysäköinnistä, joukkoliikenteestä sekä kävelystä ja pyöräilystä Oulun seudulta. Palvelun tarjoavat Oulun kaupunki, Oulun seutu ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Palvelun tuottaa Infotripla Oy.

Suosittelemme, että käytät uudehkoa nettiselainta, esim. seuraavia:
Muistathan, että tuore versio selaimesta on myös yleisen tietoturvan kannalta hyvä ratkaisu.

Voit tallettaa minkä tahansa oulunliikenne.fi -palvelun alasivun suoraan suosikkeihisi (kirjanmerkkeihin). Voit myös koostaa ja tallettaa mieleisesi OmaLiikenne-sivun klikkamalla haluamasi tiedon kuvaketta:  Lisää OmaLiikenne-sivulle

Kaikilla sivuilla on vasemmassa reunassa karttakuvake, jota klikkaamalla avautuu suuri liikennekartta. Siellä voit valita useita eri liikennetietoja näkyviin/näkymättömiin samalle kartalle.

Ohjeet ja palautetoiminto löytyvät sivuston alalaidasta.

Etusivu

Sivun vasemman reunan linkeistä saat näkyviin

Autoliikenne

Sujuvuustiedot

Autoliikenteen aloitussivulla ja Sujuvuustiedot-linkkiä klikkaamalla näkyy kartta, jossa esitetään viivasymboleilla tie- ja katuliikenteen sujuvuustilanne Oulun seudulla. Viivoja klikkaamalla saat lisätietoa ko. tie- tai katuosuuden tilanteesta. Sujuvuusluokat on esitetty eri väreillä:

vihreä(vihreä): liikenne on sujuvaa,
keltainen(keltainen): liikenne on hidasta tai sujuvuus on heikentynyt
punainen(punainen): liikenne pysähtelee

Viivan värin vahvuus kuvaa tiedon luotettavuutta ja ajantasaisuutta. Himmentynyt väri kertoo, että tieto alkaa olla vanhaa tai muuten epäluotettavampaa.

Sujuvuustietoa kerätään useasta lähteestä: Liikenneviraston ja ELY-keskuksen automaattisilta mittauspisteltä ja matka-ajan mittausjärjestelmästä sekä Oulun kaupungin ja ELY-keskuksen liikennevalojärjestelmistä.


Lyhyen aikavälin ennuste kuvaa arvioitua sujuvuustilannetta 30 minuutin kuluttua tarkasteluhetkestä.

Pysäköinti

Kartalla näkyvät Oulun pysäköintilaitokset (pysäköintitalot). Kuvakkeen vihreä kehys kertoo, että laitoksessa on tilaa. Keltainen kertoo, että tila on vähissä. Punainen väri ilmaisee, että ko. laitos on täynnä. Kuvaketta klikkaamalla saat tarkempaa tietoa tilanteesta.

Kelikamerat

Karttasymboleita klikkaamalla saat näkyviin viimeisimmän kuvan, jonka tien varrella sijaitseva kamera on kuvannut. Kuvia päivitetään noin 15-60 minuutin välein.

Tiesääasemat

Kartalla näkyvää symboliaa klikkaamalla saat näkyviin tien varrella sijaitsevan tiesääaseman viimeisimmät lämpötila-, sade- ja kelihavainnot.

Reittiopas

Voit syöttää lähtöpaikan ja määränpään osoitteet kenttiin (muodossa Mallikatu 2, Oulu). Google Reittiopas esittää kartalla sopivan reitin.

Joukkoliikenne

Bussiliikenteen aikataulut

Voit valita listalta bussilinjan ja sen jälkeen haluamasi pysäkin. Saat näkyviin ko. pysäkiltä seuraavat lähdöt sekä kaikki päivän lähdöt.

Voit valita pysäkin myös kartalta. Pysäkit tulevat näkyviin, kun klikkaat kartalla näkyvää kokoojasymbolia tai zoomaat lähemmäksi.

Bussiliikenteen reittiopas

Voit syöttää lähtöpaikan ja määränpään osoitteet kenttiin (muodossa Mallikatu 2, Kunta). Reittiopas antaa sinulle matkustusohjeet.

Junaliikenne

Sivulla esitetään Oulun asemalta lähtevien ja saapuvien junien kulkutiedot. Arvioitu lähtö- tai saapumisaika on arvio junan kulusta. Junaliikenteen tiedot tarjoaa VR-yhtymä Oy (www.vr.fi). VR ei pysty takaamaan, että arvioitu aika toteutuu.

Lentoliikenne

Sivulla esitetään Oulun lentoasemalta lähtevien ja saapuvien lentojen lähtö- ja saapumisajat. Lentoliikenteen tiedot tarjoaa Finavia (http://www.finavia.fi/).

Laivaliikenne

Sivulla esitetään Hailuodon ja Oulunsalon välisen lauttaliikenteen aikataulut sekä Oulun sataman saapuvien, satamassa olevien ja sieltä lähtevien alusten tiedot.

Klikkamalla ylintä sinistä palkkia (Arrivals / at Berth / Departed / Common) voit siirtyä eri tietojen välillä:

Kävely ja pyöräily

Kartalla esitetään Oulun seudun kevyen liikenteen reittiverkosto.

OmaLiikenne

Palvelun eri sivuilla voit keräillä itsellesi mieleistä sisältöä OmaLiikenne-sivulle. Klikkaa usein tarvitsemasi tiedon kuvaketta:  Lisää OmaLiikenne-sivulle . Tieto tallettuu OmaLiikenne-sivullesi, jonka osoitteen voit sitten tallettaa suosikikiksi (kirjanmerkiksi).

Huom: Osoite pitää tallettaa kirjanmerkiksi nimenomaan siinä pitkässä (ja hankalan näköisessä) muodossa, joka näkyy OmaLiikenne-sivulla. Näin OmaLiikenne-sivusi rakenne säilyy muistissa. Vinkki: käytä tarvittaessa kopioi-liitä (copy-paste) -toimintoa pitkän osoitteen siirtämisessä kirjanmerkkiin.

Jos haluat käyttää samaa OmaLiikenne-sivua myös toisella tietokoneella tai selaimella, lähetä tai kopioi OmaLiikenne-sivulta löytyvä pitkä linkki toisen tietokoneen selaimelle.

Huomaa, että OmaLiikenne-sivua mobiililaitteelle siirrettäessä linkki on eri, kuin täysversion selaimella. 
OmaLiikenne on kätevä nimenomaan mobiilikäytössä.

Esimerkiksi joukkoliikenteen suosikkipysäkin tallennat helposti näin:

  1. Mene "Joukkoliikenne" -välilehden "Bussiliikenteen aikataulut" -osioon.
  2. Etsi haluamasi pysäkki valitsemalla ensin oikea linja tai hakemalla pysäkin nimellä, numerolla tai kadun nimellä.
  3. Löydettyäsi haluamasi pysäkin näet pysäkin seuraavat lähdöt, ja klikkaamalla oikealla näkyvää "Lisää OmaLiikenne sivulle" -linkkiä tallennat pysäkin OmaLiikenne -sivulle.
  4. Tallenna OmaLiikenne -sivun osoite kirjanmerkkeihisi pitkässä muodossa.

Suosikkipysäkkejä voit tietenkin tallentaa useita, jolloin saat kaiken tarvitsemasi joukkoliikenteen aikataulutiedon kätevästi OmaLiikenne -sivulta yhdellä vilkaisulla.

OmaLiikenne-sivulta voit myös poistaa tarpeettomia tietoja klikkaamalla ko. tietolajin vieressä olevaa rastia.

Muut palvelut

Julkaisut

Sivulle on kerätty teemoittain Oulun seudun maankäyttöä, liikennettä ja väylänpitoa koskevia raportteja, suunnitelmia ja teemakarttoja.
Huom! Jotkut tiedostot ovat melko suuria. Tällöin lataaminen voi kestää pitkään riippuen käytössäsi olevasta tietoliikenneyhteydestä. Tiedostojen koot on ilmoitettu taulukossa tiedoston nimen jälkeen.

Rajapinnat

Sivulla on tarjolla erilaisia liikennetiedon datarajapintoja GeoRSS-feedinä. Data on vapaasti hyödynnettävissä seuraavin ehdoin:
  1. Hyödyntäjä ilmoittaa oulunliikenne.fi -asiakaspalvelulle sähköpostitse (ks. Palaute) yhteystietonsa ja datan käyttötarkoituksen.
  2. Hyödyntäjä käyttää tietoja noudattaen Suomessa voimassa olevia lakeja ja määräyksiä.
  3. Hyödyntäjä käyttää dataa omalla vastuullaan, eli Oulunliikenne.fi -palvelun tarjoaja ja tuottaja sekä alkuperäisen mittaustiedon tuottaja eivät vastaa mistään kustannuksista tai vahingoista, joita hyödyntäjälle aiheutuu datan käyttämisestä tai mahdollisista datan puutteista tai käyttökatkoista.
  4. Hyödyntäjällä on velvollisuus noudattaa mahdollisia ohjeita ja tarkennuksia, joita Oulunliikenne.fi -palvelun tarjoaja ja tuottaja hyödyntäjälle antavat. Ohjeiden noudattamatta jättäminen estää datan hyödyntämisen. 
Oulunliikenne.fi -palvelun tarjoaja varaa oikeuden muuttaa tarvittaessa datan muotoa ja jakelumenetelmiä. Muutoksista ilmoitetaan Oulunliikenne.fi -sivustolla kaksi viikkoa ennen muutosten voimaantuloa. Oulunliikenne.fi -palvelun tarjoajalla on oikeus milloin tahansa keskeyttää datan jakelu jos tarjoaja perustellusti epäilee hyödyntäjän/hyödyntäjien kuormittavan tai käyttävän palvelua tavalla, joka vaarantaa Oulunliikenne.fi -palvelun tuottamisen muille käyttäjille.

Mobiilipalvelu

Mobiililaitteille suunniteltu palvelu löytyy osoitteesta m.oulunliikenne.fi. Mobiilipalvelussa tarjotaan lähes sama tietosisältö, kuin täysversiossakin, mutta käyttöliittymä on pelkistetympi. Myös täysversiota www.oulunliikenne.fi voi käyttää mobiililaitteella, jos laitteen ominaisuudet ovat riittävät.

Palvelun käyttäminen on ilmaista, mutta siitä aiheutuu käyttäjälle tietoliikennekustannuksia, joiden suuruus ja määräytymistapa riippuvat käytetystä teleoperaattorista ja sen tarjoamista palveluista.

Huomaa, että OmaLiikenne-sivua mobiililaitteelle siirrettäessä linkki (URL) on eri kuin täysversion selaimella.

Palautteen antaminen

Palvelun sivuston alalaidasta löytyy linkki, jonka kautta voit siirtyä antamaan palautetta ja kehitysideoita